Arabika
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
Ještě více informací o druhu kávy Arabica najdete na našem blogu Ze světa kávy, kde píšeme např.
Nejvíce se prodává káva arabica, druhá je robusta
Tyto dva druhy kávy určitě znáte, ale existují i další – např. kávovník liberijský (Liberica) a kávovník šari. S těmi se ale na trhu téměř nesetkáte. Kávy arabica jsou známé svou sladší a jemnější chutí, zatímco kávy z robusty mají silnější, hořčí chuť a obsahují více kofeinu.
...a ještě více zajímavostí v článku 10 základních informací o kávě
Typy kávy jsou základem každého šálku kávy, který si vychutnáváte. Různé odrůdy kávovníků znamenají jedinečné chutě, vůně a charakteristiky a liší se i obsahem kofeinu v nich. V CoffeeON.cz nabízíme pečlivě vybrané odrůdy z lokálních pražíren kávy Zlínského kraje, které pro vás vybrali nadšenci do výběrové kávy. Drtivá většina káv je typu arabika, s ohledem na preference zákazníků najdeme v několika pražírnách i směsi arabiky a robusty pro chuť podobnou klasickému italskému espressu.
Pěstování Arabiky
Pro pěstitele je arabica poměrně náročná – svoji první úrodu může někdy poskytnout až po 6 letech. Vyhovuje jí mírnější klima, teploty okolo 20 stupňů, vysoká vlhkost a nadmořská výška 600 až 2000 metrů nad mořem. Plody Arabiky uzrávají až po 8 měsících a sklizeň probíhá pouze ručně, výběrovým česáním. Arabiku si můžete vypěstovat i doma v našem podnebném pásu.
Srovnání Arabiky a Robusty
- Je náročnější na pěstování
- Má vyšší kyselost, ale i bohatší chuť
- Nabízí více chuťových tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné, robusta je mnohem zemitější
- Obsahuje 2–3× méně kofeinu (Arabica má 1,2 až 1,5 %, Robusta 2,2 až 2,7 %)
- Obsahuje také 2× více cukru
- Obsahuje více tuků a olejů