Tucan Café Peru Ande Peruanos
Parádně vyvážená káva, ve které kromě mléčné čokolády ucítíte i citrusové plody a rozinky. Peruánská směs odrůd z velkého rozsahu nadmořských výšek.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Ovocný, Čokoládový, Sušené ovoce |
Pražírna: | Tucan Café |
Stupeň pražení: | Střední |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Peru |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Směs odrůd |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
Káva ANDE PERUANOS má organické certifikace (NOP-USDA, RTPO, UE) a dodržuje UTZ Code of Conduct. Káva dosahuje kvality od 80 do 86 bodů podle SCA (Specialty Coffee Association) kritérií.
Káva je pěstována v nadmořských výškách od 980 do 2169 metrů, což umožňuje rozmanité profily chuti. Produkce začíná v březnu a pokračuje až do října.
Zralé třešně jsou selektivně sklizeny a skladovány v čistých nádobách. Dužina je odstraněna mechanicky a třešně procházejí fermentací v tancích po dobu 12 až 24 hodin, což přispívá k vysoké kvalitě výsledné kávy.
Káva je sušena v solárních sušičkách nebo na sušících stanech, aby se zabránilo kontaminaci z vnějších atmosférických faktorů. Tento proces trvá 3 až 6 dní a zajišťuje, že káva dosáhne optimální vlhkosti 11-12 %.
Země: Peru
Oblast: Jaen, Cajamarca
Nadmořská výška: 1800-1900 m n.m.
Odrůda: směs
Zpracování: washed
Chuťový profil: Citrus, bobule, rozinky, mléčná čokoláda, máslové sušenky a vyvážené tělo
O zemi původu kávy z Peru Ande Peruanos
Peru je známé svou kávou s vynikajícími chuťovými profily, které jsou ovlivněny geografickými a klimatickými podmínkami. Kávy z Peru se pěstují především v horských oblastech, jako je region Puno, Cusco nebo Cajamarca, ve výškách mezi 1 000 a 2 000 metry. Káva z této země je ceněná pro svou jemnou kyselinku, ovocné a květinové tóny, a příjemné tělo. Peruánská káva je často zpracována metodou washed, která zajišťuje čistý a svěží šálek s vyváženým profilem.
Další informace: Káva z Peru na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Tucan Café z Peru Ande Peruanos
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O typu kávy arabika v kávě Tucan Café z Peru Ande Peruanos
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném a čokoládovém profilu kávy Tucan Café z Peru Ande Peruanos
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O čokoládové chuti
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O chuti sušeného ovoce
Sušené ovoce je profil, který se vyznačuje tóny sušených švestek, rozinek, fíky nebo sušených hroznů. Tyto kávy mají typicky plné tělo, střední až vyšší kyselinku a sladké, hluboké chutě, které jsou výsledkem zpracování kávy metodou suchého zpracování (natural). Sušené ovoce je charakteristické pro kávu z oblastí s teplým a suchým klimatem, jako je Etiopie, Brazílie nebo Indie, kde sušení kávy na slunci přispívá k rozvoji tohoto chuťového profilu. Kávy s tímto profilem bývají intenzivní a výrazné, s komplexním tělem a zajímavými sladkými podtóny.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.