Promyté
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
Tato metoda přináší kávě čistější, jasnější chuť a vysoce definované ovocné a květinové tóny. Promyté kávy bývají typické pro vysokohorské oblasti Afriky, ale i jihoamerické Kolumbie, v Guatemale nebo Kostarice, kde se tento způsob zpracování využívá kvůli jeho schopnosti uchovat svěžest a jemnost chuti. Tato metoda je ideální pro kávu s vyšší kyselinkou a je oblíbená u těch, kteří preferují čisté, rafinované profily s výraznou aciditou.
O způsobech zpracování kávy
Způsob, jakým je káva po sklizni zpracována, má velký vliv na její chuť. Na CoffeeON.cz nabízíme kávu, která je zpracována řadou způsobů, vždy s maximální péčí, aby zachovala nejlepší možné chuťové vlastnosti. Ať už jde o mokré, suché nebo polosuché zpracování, každý způsob přináší unikátní chuťové nuance.