Mr. Coffee Uganda Bugisu
Pokud hledáte výraznou, hořkou kávu, jste zde správně. Chuti vévodí tmavá čokoláda s lehce kouřovým nádechem. Tělo je silné, zemité, káva je opravdu výrazná a ucítíte ji i v kávách s mlékem. Acidita je úplně minimální. Vyzkoušejte na džezvu, phin filtr a samozřejmě do kávovaru.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Chuťový profil: | Čokoládový |
Pražírna: | Mr. Coffee |
Stupeň pražení: | Středně tmavé až tmavé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Uganda |
Oblast původu: | Afrika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
U káv pocházejících ze střední a východní Afriky jsme zvyklí na výraznější aciditu, rozvinuté ovocné tóny, citrusové chutě,… Uganda Bugisu představuje přesně tu výjimku, která potvrzuje pravidlo. U této kávy se můžeme těšit z plného, zemitého těla s výraznou chutí. Acidita je opravdu nevýrazná, aroma s lehce kouřovým nádechem naopak jen tak nezapomenete. Chutě jsou poměrně jednoduché a přímočaré. Osloví vás hořkost tmavé čokolády a lehký nádech hřebíčku. Ideální pro každodenní ranní šálek kávy, ať už si jej připravíte v kávovaru, nebo na alternativách, u kterých oceníte silné tělo kávy. Zkuste třeba french press, moka konvičku, džezvu nebo phin filtr. Samozřejmostí by měla být čerstvě pomletá káva, která tak neztrácí nic ze svých skvělých vlastností.
PŮVOD KÁVY
Uganda patří k menším státům střední Afriky. Na mapě ji najdeme vedle dalších zemí, ze kterých pravidelně ochutnáváme kávu: Tanzánie, Rwanda nebo Keňa. Její důležitou součástí je také Viktoriino jezero, které se nachází jihu Ugandy a významně ovlivňuje klima země. Najdeme zde také další jezera, četná pohoří a vodopády, které tvoří mimořádné přírodní scenérie. Hospodářsky se tato malá země řadí k chudším státům a právě káva patří, vedle bavlny a čaje, k hlavním vývozním artiklům. Odhaduje se, že až 20 % populace se živí prací spojenou s kávovým průmyslem. Na většině farem se dužina ze zralých zrn odstraňuje ručně. To je dnes už poměrně zastaralý způsob, který ale postupně ustupuje moderním metodám zpracování a strojům šetrným k přírodě. Tato káva je zpracována promytou metodou.
O zemi původu kávy z Ugandy Bugisu
Uganda je významný producent kávy, který je známý nejen pro svou robustu, ale i pro vysokou kvalitu arabiky, zejména v oblastech jako Mount Rwenzori a západní Ugandě. Kávy z Ugandy mají často silné, zemitější tóny s nízkou kyselinkou, ale káva arabika z Ugandy může mít i výraznější ovocné a květinové tóny. Káva z Ugandy je běžně zpracována promytou nebo suchou metodou, přičemž výsledné chutě mohou být jemné a vysoce aromatické.
Další informace: Kávy z Ugandy na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Mr. Coffee Uganda Bugisu
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O typu kávy arabika v kávě Mr. Coffee Uganda Bugisu
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém čokoládovém profilu kávy Mr. Coffee Uganda Bugisu
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.