Mr. Coffee Kolumbie Excelso Medellin
Káva je krásně nasládlá s tóny mléčné čokolády, přitom v sobě má určitou jiskru a na jazyku Vás polechtá příjemná acidita.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Čokoládový |
Pražírna: | Mr. Coffee |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Kolumbie |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
Skvělá káva, která si nás naprosto získala. Můžete si ji vychutnat na všechny možné způsoby – na alternativy, na skvělé espresso, do káv s mlékem,… volba je jen na Vás. Naše stálice, doporučujeme!
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
Není se co divit, že si tuto skvělou arabiku oblíbilo tolik lidí po celém světě. V šálku kávy nalezneme svěží ovocné tóny, krásně nasládlé, středně silné tělo a vyváženou aciditu. Čistý konec doprovází karamelové tóny s poctivou sladkostí. Tato káva z Kolumbie je výborná volba na alternativní přípravy. Vyzkoušeli jsme ji na mnoha filtrech a vždy se k ní rádi vracíme. Pokud upřednostníte ovocnější kávy, nemusíte se bát tuto arabiku použít na espresso, je opravdu velmi pěkně vyvážená. V kávách s mlékem bude tato Kolumbie krásně sladká a acidita se nám téměř vytratí. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv přípravu, vždy si kávu pomelte těsně před použitím a poté spotřebujte co nejrychleji. Kávu ovlivňuje okolní vlhkost, teplota, čerstvost a spousta dalších faktorů, tak si ji nekazte tím, že bude stát pomletá ve spíži celý týden. Taková káva již nikdy nebude mít svou kvalitu.
ZPRACOVÁNÍ A PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Oblast Medellin se nachází na severozápadě Kolumbie. Jedná se o jednu z větších oblastí, kde se káva pěstuje v ideálních podmínkách: optimální nadmořské výšky, dostatek dešťových srážek a na živiny bohatá půda. Tyto faktory společně přispívají k výborné chuti této arabiky. Sklizně kávovníků probíhají ve dvou obdobích, první od dubna do května, druhá potom od října do prosince. Zralé třešně kávovníku jsou ručně sbírány, většinou ženami z okolních vesnic. Dále jsou zpracovány mokrou metodou a fermentovány. Zrna jsou čištěna pomocí horských pramenů a sušena na speciálních postelích.
O zemi původu kávy Mr. Coffee Kolumbie Excelso Medellin
Kolumbie je jedním z největších producentů kvalitní kávy na světě, známá především pro svou vysoce kvalitní Arabiku. Káva z Kolumbie je ceněná pro svou vyváženost, jemnou kyselinku a výrazné ovocné a květinové tóny. Nejlepší káva pochází z horských oblastí, kde se pěstuje v nadmořských výškách mezi 1 200 a 2 000 metry, například v regionech Huila, Nariño nebo Antioquia. Kolumbijské kávovníky těží z příznivých klimatických podmínek – stálé teploty a pravidelný déšť.
Další informace: Kolumbijská káva na CoffeeON.cz | Skvělá kolumbijská káva: Země kávových gurmánů
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Mr. Coffee Kolumbie Excelso Medellin
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O typu kávy arabika v kávě Mr. Coffee Kolumbie Excelso Medellin
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém čokoládovém profilu kávy Mr. Coffee Kolumbie Excelso Medellin
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O pražírně kávy Mr. Coffee ze Zlína
Pražírnu a kavárnu Mr. Coffee najdete v samém srdci Zlína v parku Komenského. Tam právě rodinná kavárna s vlastní kávou od Mr. Coffee vybízí k zastavení. Nejdříve otevřeli ve Zlíně kavárnu a po roce začali sami pražit. Takže jejich kávu už Zlíňáci pijí více než 10 let. Klasikou jsou jejich Blend směsi na espresso, v nabídce jsou americké i africké kávy, často chuťově zajímavé limitky.
-> Další kávy z Mr. CoffeeBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.