Oh My Bean (Jizba) Honduras El Puente Filtr
Vyprodáno. Vyvážená káva se sladkými tóny čokolády, kakaa, švestek a sušeného ovoce. Konečně zajímavá káva z Hondurasu na takové to každodenní popíjení.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Ovocný, Čokoládový, Sušené ovoce |
Pražírna: | Oh My Bean (Jizba) |
Stupeň pražení: | Světlé až středně světlé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Honduras |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Red Catuai |
Způsob přípravy: | Filtr |
Kávy z Hondurasu byly tradičně spíše základem do směsí, v poslední době se to dost změnilo, a proto z Hondurasu ochutnáte také spoustu zajímavých kousků, které obstojí i jako jednodruhové kávy.
Máme pro vás kávu ideální na každodenní popíjení, s příjemným středním tělem, čokoládovou sladkostí a lehkým nádechem švestek a sušeného ovoce, které podporují sladkost kávy. Skvěle funguje jako vyvážené espresso nebo snídaňový filtr.
Dobře si rozumí i s mlékem a není nijak náročná na přípravu.
Pražírna: Oh My Bean Luhačovice (Jizba)
O zemi původu kávy z Hondurasu El Puente Filtr
Honduras je jedním z hlavních producentů kávy ve Střední Americe, přičemž jeho káva získala v posledních letech stále více uznání pro svou kvalitu. Nejlepší káva se pěstuje v oblastech jako Copán, Lempira a Intibucá, kde kávovníky rostou ve vysokých nadmořských výškách. Káva z Hondurasu je známá pro svou vyváženost, jemnou kyselinku a sladkost, s tóny čokolády, karamelu a citrusových plodů. Honduras je rovněž známý pro produkci organické kávy, která si získává oblibu mezi ekologicky smýšlejícími spotřebiteli.
Další informace: Káva z Hondurasu na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) OMB Honduras El Puente Filtr
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Red Catuai OMB Honduras El Puente Filtr
Red Catuai je hybridní odrůda, která byla vyšlechtěna v Brazílii jako kříženec mezi odrůdami Mundo Novo a Caturra. Pěstuje se především v Brazílii, kde je oblíbená pro svou odolnost vůči nemocem, jako je rzi kávovníků. Red Catuai káva je známá pro svou vyváženost, s nízkou kyselinkou a jemnými tóny čokolády, karamelu a ořechů. Tato odrůda se často používá pro přípravu tradičního brazilského espressa a je pěstována na farmách, jako je Fazenda Santa Lucia, která je známá pro svou kvalitní kávu.
O typu kávy arabika v kávě OMB Honduras El Puente Filtr
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném a čokoládovém profilu kávy OMB Honduras El Puente Filtr
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O čokoládové chuti
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O chuti sušeného ovoce
Sušené ovoce je profil, který se vyznačuje tóny sušených švestek, rozinek, fíky nebo sušených hroznů. Tyto kávy mají typicky plné tělo, střední až vyšší kyselinku a sladké, hluboké chutě, které jsou výsledkem zpracování kávy metodou suchého zpracování (natural). Sušené ovoce je charakteristické pro kávu z oblastí s teplým a suchým klimatem, jako je Etiopie, Brazílie nebo Indie, kde sušení kávy na slunci přispívá k rozvoji tohoto chuťového profilu. Kávy s tímto profilem bývají intenzivní a výrazné, s komplexním tělem a zajímavými sladkými podtóny.
O farmě Finca El Puente
Oddána kvalitě, sociálnímu dopadu a udržitelnosti. Takto se sama označuje farma Finca El Puente Coffee v Hondurasu.
Kategorie: | Filtr |
---|---|
Vhodné použití: | Filtr |
Stupeň pražení: | Světlé |
Kyselost: | Nízká |
Sladkost: | Vysoká |
Tělo: | Střední |
Region: | Marcala, La Paz, Xinacla |
Farma: | Finca El Puente |
Farmář: | Marysabel Caballero, Moises Herrera |
Odrůda: | Red Catuai |
Sklizeň: | 23/24 |
Partner: | Plotcoffee |
Způsob zpracování: | promyté |
Cuppingové skóre: | 86 |
Nadmořská výška:: | 1600 m. n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.