Využijte slevu 100 Kč na 1. objednávku s kódem KAVA100.

Jamai Tanzánie Compact Burbon

Vyvážená 100% arabika odrůdy Compact burbon. Chutná po arašídech, čokoládě, karamelu a má lehkou dřevitost.

Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 327/250 327/500 327/100 Zvolte variantu
267 Kč / ks 515 Kč / ks 989 Kč / ks od 267 Kč / ks
Kategorie: Výběrová pražená káva
Záruka: 2 roky
Chuťový profil: Čokoládový, Oříškový, Karamelový
Pražírna: Jamai Café
Stupeň pražení: Střední
Typ kávy: Arabika
? Země původu: Tanzánie
Oblast původu: Afrika
Způsob zpracování: Promyté
Odrůda: Compact Bourbon
Způsob přípravy: Filtr
Dárek zdarma
Dárek zdarma
Vzorky ke každé objednávce
Doručení do 3 dnů
kdekoliv v ČR
Garance doručení
v luxusním balení
Přes 3000 výdejních míst
po celé ČR

Plody této africké kávy rostly na kávovníkových keřích u vesnice Hezaya v Tanzánii. Farma, ze které zrnka pochází, dohromady sčítá více než 80 000 kávovníků. I přes toto množství je ale veškerá činnost na plantážích této farmy prováděna ručně. Každému kávovníku je tak věnována speciální péče.

Ty nejlepší plody, které farmáři protřídili pomocí promyté metody zpracování a usušili na sluníčku, poslali k nám. My jsme zrna napražili tak, abychom podtrhli jejich přirozenou vyváženost. Výsledný šálek je příjemný, s nádechem do arašídů. V šálku ucítíte i tóny čokolády, sladkost po karamelu a lehkou dřevitost.

Co znamená celý název?

Tanzánie je země, Compact Bourbon značí odrůdu kávy.

Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod

O zemi původu kávy z Tanzánie Compact Burbon

Tanzánie, nacházející se na východním pobřeží Afriky, je známá svou kávou pěstovanou na sopkách Kilimandžáro a Mount Meru, kde se nacházejí ideální podmínky pro pěstování kvalitní arabiky. Kávy z Tanzánie jsou oblíbené pro svou výraznou kyselinku, svěžest a ovocné tóny, které často připomínají jahody, citrony a tropické ovoce. Tanzánie je známá především pro kávu z regionu Kilimandžáro, který se vyznačuje jasnou kyselinkou a vyváženou chutí. Káva z Tanzánie je typicky zpracována promytou metodou, což dodává kávě čistotu a svěžest.

Další informace: Káva z Tanzánie na CoffeeON.cz

O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai Tanzánie Compact Burbon

Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.

O odrůdě Compact Bourbon kávy Jamai z Tanzánie

Compact Bourbon je speciální mutace odrůdy Bourbon, která se vyznačuje menší velikostí kávovníků, což usnadňuje sklizeň. Pěstuje se v několika kávových oblastech Latinské Ameriky, včetně Brazílie. Káva z Compact Bourbon má sladkou a vyváženou chuť, s jemnou kyselinkou a podtóny ořechů, čokolády a ovoce. Tato odrůda je oblíbená pro svou stabilitu a konzistentní kvalitu, což ji činí ideální pro produkci kvalitních směsí nebo espresso káv.

O typu kávy arabika v kávě Jamai Tanzánie Compact Burbon

Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti. 

Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei. 

O chuťovém čokoládovém, karamelovém a oříškovém profilu kávy Jamai Tanzánie Compact Burbon

Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.

O ořechové chuti

Oříškové kávy mají jemnou, příjemně sladkou chuť, která připomíná různé druhy ořechů, jako jsou lískové, mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy. Tento profil je často doplněn o tóny karamelu nebo čokolády, což vytváří harmonickou a vyváženou chuť. Oříšková káva má tendenci mít nižší kyselost a plné tělo, což ji činí ideální pro přípravu silného espressa nebo pro kávu s krémovým podtónem. Typicky ji najdeme u káv z Jižní Ameriky, zejména v Brazílii a Kolumbii, kde jsou ideální podmínky pro pěstování odrůd, které vytvářejí oříškové chuťové profily.

O karamelové chuti

Karamelová káva je sladká, bohatá a hladká, s chuťovými tóny připomínajícími karamelizovaný cukr, vanilku a jemné pečené ořechy. Tento profil je typický pro kávy s plným tělem a nižší kyselinkou, což je činí vynikajícími pro přípravu espresso nebo jako součást směsí. Karamelová chuť může být doplněna o jemné tóny čokolády, oříšků nebo koření, čímž se vytváří příjemně zaoblený a lahodný šálek. Kávy s karamelovým profilem se často vyskytují v zemích jako je Brazílie, Kolumbie a Guatemala, kde jsou ideální podmínky pro pěstování kávovníků, které tuto sladkost podporují.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola