Jamai Italské espresso
Výrazná směs 80% arabik a 20% robusty. Chutná po čokoládě, pražených oříšcích a kakau.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Čokoládový, Oříškový |
Pražírna: | Jamai Café |
Stupeň pražení: | Středně tmavé až tmavé |
Typ kávy: | Směs |
? Země původu: | Brazílie, Kolumbie, Guatemala, Uganda |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Směs odrůd |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar) |
Směs je vhodná pro každého, kdo vyhledává vyvážený šálek chutí s lehkou hořkostí podle italské receptury. Dva druhy brazilské a jeden druh kolumbijské Arabiky vytváří na espressu oříškové tóny, Guatemala zanechává čokoládovou dochuť.
Tělo této kávy je plné, tmavější pražení zajišťuje v ústech žádaný hořký dojem. Díky 20% obsahu výběrové Robusty z Ugandy, a tím i většímu obsahu kofeinu, působí povzbudivě.
Směs doporučujeme do automatických a pákových kávovarů. Krásně při této přípravě vyniknou její hořké čokoládové tóny, které jsme mícháním různých druhů hledali. Je univerzální pro pití bez mléka i s mlékem.
Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod
O zemi původu kávy z Ugandy Italské espresso
Uganda je významný producent kávy, který je známý nejen pro svou robustu, ale i pro vysokou kvalitu arabiky, zejména v oblastech jako Mount Rwenzori a západní Ugandě. Kávy z Ugandy mají často silné, zemitější tóny s nízkou kyselinkou, ale káva arabika z Ugandy může mít i výraznější ovocné a květinové tóny. Káva z Ugandy je běžně zpracována promytou nebo suchou metodou, přičemž výsledné chutě mohou být jemné a vysoce aromatické.
Další informace: Kávy z Ugandy na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai Italské espresso
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O chuťovém čokoládovém a oříškovém profilu kávy Jamai Italské espresso
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O oříškové chuti
Oříškové kávy mají jemnou, příjemně sladkou chuť, která připomíná různé druhy ořechů, jako jsou lískové, mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy. Tento profil je často doplněn o tóny karamelu nebo čokolády, což vytváří harmonickou a vyváženou chuť. Oříšková káva má tendenci mít nižší kyselost a plné tělo, což ji činí ideální pro přípravu silného espressa nebo pro kávu s krémovým podtónem. Typicky ji najdeme u káv z Jižní Ameriky, zejména v Brazílii a Kolumbii, kde jsou ideální podmínky pro pěstování odrůd, které vytvářejí oříškové chuťové profily.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.