Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Plná čokoládová 100% arabika odrůdy Arusha, Typica a Bourbon. Chutná po tmavé čokoládě, třešních a novém koření.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Ovocný, Čokoládový |
Pražírna: | Jamai Café |
Stupeň pražení: | Světlé až středně světlé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Papua Nová Guinea |
Oblast původu: | Exotické země |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Bourbon, Typica |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
Značně rafinovaná sladkost tmavé čokolády, které dominuje výjimečně hladké, hluboké a plné tělo. Příjemně výrazná acidita po třešních vyvažuje sladkou chuť čokolády v doprovodu kořeněných tónů. Nejsilnější zážitek však přichází až na konec. Chuť v ústech zůstává překvapivě dlouhý čas.
Kávovníky se v této zemi začaly pěstovat až na konci 19. století a jsou odnoží známé jamajské odrůdy Blue Mountain. V Papui Nové Guinei nejsou příliš dostupné postřiky a pesticidy, farmáři pěstují kávovníky čistě a v hlubokých lesích. Důsledkem je, že kávové třešně dozrávají pomalu a mají plnější chuť. Každá sklizeň je jedinečná, tyto plody se sbíraly od června do srpna 2020, pak je farmáři promyli a usušili na slunci. Oloupané a usušené je poslali nám, my jsme je napražili a vy je teď můžete ochutnat.
Co znamená celý název?
Papua Nová Guinea je země, Elimbari je produkční oblast v provincii Chimbu, A znamená označení vysoké jakosti zrn.
Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod
O zemi původu kávy z Papui Nové Guinei Elimbari A
Papua Nová Guinea je zemí s jedinečnými podmínkami pro pěstování kávy, kde kávovníky rostou ve vysokých nadmořských výškách a na sopečných půdách. Káva z této země je známá pro svou výraznou ovocnost, květinové tóny a jemnou kyselinku, která se může projevovat jako citrusy, jablka nebo tropické ovoce. Káva z Papuy Nové Guineje bývá pěstována na malých farmách a je typická pro svůj přírodní, organický charakter. Nejlepší kávové oblasti jsou kolem hor Highlands, kde pěstování kávy a její zpracování je součástí kulturní tradice místních obyvatel.
Další informace: Kávy z Papui na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Bourbon kávy Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Bourbon je jednou z nejstarších a nejcennějších odrůd kávy, která má své kořeny na Réunionu (dříve Bourbonu) v Indickém oceánu. Dnes se Bourbon pěstuje především v Latinské Americe, zejména v Brazílii, Kolumbii a Salvadoru. Tato odrůda je známá svou sladkostí a komplexní chutí, která zahrnuje tóny ovoce, čokolády a ořechů. Kávy z Bourbonu mají jemnou kyselinku a plné tělo, což je činí oblíbenými pro přípravu espressa. Bourbon je také základní složkou pro některé kvalitní směsi a známé farmy, které tuto odrůdu pěstují, zahrnují Fazenda Santa Inês v Brazílii.
O odrůdě Typica kávy Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Typica je jedna z nejstarších kávových odrůd, která má svůj původ v Jemenu, odkud se rozšířila po celém světě, zejména do Latinské Ameriky. Dnes se pěstuje v mnoha kávových oblastech, včetně Kolumbie, Guatemaly a Etiopie. Typica káva je oblíbená pro svou komplexní chuť, která se vyznačuje jemnou kyselinkou, plným tělem a tóny ovoce, květin a koření. Tato odrůda je základem pro mnoho moderních kávových odrůd a často se používá při výrobě kvalitních single origin káv. Pěstuje se na farmách, jako je Finca San José v Guatemale.
O typu kávy arabika v kávě Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném a čokoládovém profilu kávy Jamai Papua Nová Guinea Elimbari A
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O čokoládové chuti
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.