Jamai Honduras SHG San Andres
Sladká 100% arabika odrůdy Lempira, Caturra, Catuai. Chutná po nugátu, třtinovém cukru a má květinové aroma.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Čokoládový, Květinový |
Pražírna: | Jamai Café |
Stupeň pražení: | Střední |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Honduras |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Catuai, Caturra |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
Káva voní květinově a najdete v ní tóny nugátu a zralého ovoce. Její tělo je jemné a krémové, dochuť doprovází lehká kyselost. Tato honduraská Arabika je velmi specifická, lze v ní objevit velmi zajímavé chutě a vůně zcela odlišné od ostatních jemnějších káv. Kávovníky rostly ve vysoké nadmořské výšce, to zajišťuje pomalejší zrání a následně plnou chuť.
Kávové třešně pak farmáři zpracovali mokrou metodou a sušili na slunci. Takto zpracované a námi upražené si je můžete nyní vychutnat, nejvíce potěší milovníky jemnějších káv.
Co znamená celý název?
Honduras je země, SHG značí nejvyšší kvalitu a říká, že kávovníky vyrostly ve výšce nad 1.500m.n.m., San Andres je produkční oblast, konkrétně vesnice v departmentu Lempira.
Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod
O zemi původu kávy z Hondurasu SHG San Andres
Honduras je jedním z hlavních producentů kávy ve Střední Americe, přičemž jeho káva získala v posledních letech stále více uznání pro svou kvalitu. Nejlepší káva se pěstuje v oblastech jako Copán, Lempira a Intibucá, kde kávovníky rostou ve vysokých nadmořských výškách. Káva z Hondurasu je známá pro svou vyváženost, jemnou kyselinku a sladkost, s tóny čokolády, karamelu a citrusových plodů. Honduras je rovněž známý pro produkci organické kávy, která si získává oblibu mezi ekologicky smýšlejícími spotřebiteli.
Další informace: Káva z Hondurasu na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai Honduras SHG San Andres
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Catuai kávy Jamai Honduras SHG San Andres
Catuai je hybridní odrůda, která vznikla křížením odrůd Mundo Novo a Bourbon. Pěstuje se především v Brazílii, ale také v Kolumbii a některých středoamerických zemích. Tato odrůda je ceněná pro svou odolnost vůči chorobám, což ji činí populární volbou pro farmáře. Catuai káva je známá svou vyvážeností, s nízkou kyselinkou a sladkými tóny čokolády, karamelu a ořechů. Je ideální pro přípravu tradičního brazilského espressa. Káva z Catuai se často pěstuje na velkých farmách, jako je Fazenda Santa Lucia v Brazílii, která se specializuje na kvalitní kávu pro espresso.
O odrůdě Caturra kávy Jamai Honduras SHG San Andres
Caturra je mutace odrůdy Bourbon, která byla poprvé objevena v Brazílii. Tato odrůda se rychle rozšířila do dalších kávových oblastí, jako je Kolumbie, Peru a Salvador. Caturra je známá svou kompaktní velikostí, což usnadňuje sklizeň a zpracování. Má vyváženou chuť s jemnou kyselinkou, ovocnými a květinovými tóny a mírným tělem. Caturra je základem pro mnoho kvalitních kávových farmářů v Latinské Americe a je oblíbená pro výrobu espresso směsí. Mezi známé farmy, které pěstují Caturra, patří Finca La Laja v Kolumbii.
O typu kávy arabika v kávě Honduras SHG San Andres od Jamai Café
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém čokoládovém a květinovém profilu kávy Honduras SHG San Andres od Jamai Café
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O květinové chuti
Květinová káva je známá svou jemnou, elegantní chutí, která připomíná růže, jasmín, levanduli nebo jiné jemné květiny. Tento profil je obvykle spojen s vysokou kyselinkou a lehkým tělem, což kávě dodává svěžest a rafinovanost. Květinové tóny jsou často doprovázeny ovocnými nebo medovými podtóny. Kávy s tímto profilem jsou běžně pěstovány v oblastech s vysokými nadmořskými výškami, jako jsou Etiopie, Keňa nebo Kostarika, kde podmínky pěstování umožňují vznik těchto jemných a aromatických chutí. Květinové kávy se často zpracovávají promytou metodou, která zachovává čistotu a jasnost chutí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.