Využijte slevu 100 Kč na 1. objednávku s kódem KAVA100.

Mr. Coffee Ethiopie Sidamo

Vynikající výběrová káva jako stvořená na alternativní přípravy. Lehká, jemná, hravá káva s ovocnými tóny, sladkým nádechem, citrusovou chutí a výraznou vůní. Minimální hořkost a jemné až středně silné tělo kávy. Pražíme na světlý stupeň, abyste si vychutnali všechny charakteristické tóny této lahodné kávy.

Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 498/250 498/500 498/100 Zvolte variantu
Značka: Mr. Coffee
300 Kč / ks 600 Kč / ks 1 200 Kč / ks od 300 Kč / ks
Kategorie: Výběrová pražená káva
Záruka: 1 rok
Chuťový profil: Ovocný
Pražírna: Mr. Coffee
Stupeň pražení: Světlé až středně světlé
Typ kávy: Arabika
? Země původu: Etiopie
Oblast původu: Afrika
Způsob zpracování: Promyté
Způsob přípravy: Filtr
MrCoffee Ethiopie Sidamo
Novinka
Dárek zdarma
Dárek zdarma
Vzorky ke každé objednávce
Doručení do 3 dnů
kdekoliv v ČR
Garance doručení
v luxusním balení
Přes 3000 výdejních míst
po celé ČR

CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY

Naše nová Etiopie z oblasti Yirgacheffe je klasickým zástupcem výběrových káv vysoké kvality s fantastickou chutí. Káva ideální na alternativní přípravy, ve které oceníte dokonale vyváženou chuť citrusů a sladkého ovoce s velmi jemným nádechem čokolády, bylinek a fantastickou vůní. Acidita je zde výraznější a v kávovaru ji určitě ucítíte. Tělo kávy je spíše jemné, lahodné a hezky zakulacené. Doporučujeme na alternativní přípravy, vyniká na V60, chemexu, aeropressu, vacuum potu, a dalších filtrech, skvělá bude teď i na cold drip.

PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ KÁVY

Okolí města Yirgacheffe je známý pěstitelský region, odkud pochází jedny z nejoblíbenějších výběrových káv na světě. Sáhneme-li po etiopské kávě z těchto oblastí, prakticky nemůžeme udělat chybu. Pěstování kvalitní kávy zde má hlubokou tradici. Etiopské kávy zpracované promytou metodou jsou ve světě pojmem. V naší nabídce je neustále obměňujeme, protože škála chutí, které lze z těchto káv získat, stejně jako jejich vysoká kvalita, jsou naprosto jedinečné.

Sběr kávových třešní probíhá v období od října do prosince. Třešně se zpracovávají tradiční mokrou metodou a sušší se na speciálních vyvýšených postelích.

O zemi původu kávy z Etiopie Sidamo

Etiopie, považována za kolébku kávy, je známá pro svou rozmanitou a aromatickou kávu, která má širokou paletu chutí. Káva z Etiopie je ceněná pro své ovocné, květinové a bylinkové tóny, které jsou výsledkem specifických klimatických podmínek a tradičních metod pěstování. Káva se pěstuje v oblastech jako Sidamo, Yirgacheffe a Harrar, přičemž každá oblast přináší jedinečné chuťové profily. Etiopská káva je obvykle zpracována metodou washed, která zdůrazňuje čistotu a svěžest chuti, ale také se zde využívá metoda natural, která přináší bohatší ovocné chutě.

Další informace: Káva z Etiopie na CoffeeON.cz | Fenomén etiopské kávy. Tam se káva zrodila

O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Mr. Coffee Etiopie Sidamo

Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.

O typu kávy arabika v kávě Mr. Coffee Etiopie Sidamo

Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti. 

Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei. 

O chuťovém ovocném profilu kávy Mr. Coffee Etiopie Sidamo

Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola