Finca Milán leží v kopcích regionu Risaralda nedaleko sopky Nevado del Ruiz. Hospodaří tu Julio César Madrid se švagrem Andrésem Quicenem. Jsou to třetí generace pěstitelů, kteří zdědili rodinné zkušenosti a přidali k nim pořádnou dávku laboratorní zvídavosti.
Julio pěstuje víc než dvacet odrůd, od Pink Bourbonu po Sudan Rume, a s fermentacemi si hraje jako šéfkuchař s degustačním menu. Vymyslel nitro washed, cold press i ovocné kultury a jeho dcera bioložka María Antonia mu k tomu dodává data o kvasinkách. Výsledkem jsou loty, které se objevují na soutěžních mlýncích stejně často jako v hrnku obyčejného nadšence.
Farma má přes dvě stovky hektarů kávovníků, ale sběr je stále ruční a většinu práce zajišťují lidé z okolních vesnic. Julio jim platí férovou mzdu a investuje do vzdělávání od agronomie po senzoriku, aby z každé sklizně vytěžili maximum.
O zemi původu Kolumbii kávy Oh My Bean Finca Milán
Kolumbie je jedním z největších producentů kvalitní kávy na světě, známá především pro svou vysoce kvalitní Arabiku. Káva z Kolumbie je ceněná pro svou vyváženost, jemnou kyselinku a výrazné ovocné a květinové tóny. Nejlepší káva pochází z horských oblastí, kde se pěstuje v nadmořských výškách mezi 1 200 a 2 000 metry, například v regionech Huila, Nariño nebo Antioquia. Kolumbijské kávovníky těží z příznivých klimatických podmínek – stálé teploty a pravidelný déšť.
Další informace: Kolumbijská káva na CoffeeON.cz | Skvělá kolumbijská káva: Země kávových gurmánů
O odrůdě Caturra kávy z Kolumbie OMB Finca Milán
Caturra je mutace odrůdy Bourbon, která byla poprvé objevena v Brazílii. Tato odrůda se rychle rozšířila do dalších kávových oblastí, jako je Kolumbie, Peru a Salvador. Caturra je známá svou kompaktní velikostí, což usnadňuje sklizeň a zpracování. Má vyváženou chuť s jemnou kyselinkou, ovocnými a květinovými tóny a mírným tělem. Caturra je základem pro mnoho kvalitních kávových farmářů v Latinské Americe a je oblíbená pro výrobu espresso směsí. Mezi známé farmy, které pěstují Caturra, patří Finca La Laja v Kolumbii.
O promytém způsobu zpracování kávy OMB Finca Milán
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O typu kávy arabika v kávě OMB Kolumbie Finca Milán
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném profilu kávy OMB Kolumbie Finca Milán
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O pražírně kávy Oh My Bean z Luhačovic
Oh My Bean je nová značka pražírny z Luhačovic, kterou všichni kávoví cestovatelé znají z lázeňského města jako Jizbu. Takto se dnes už jmenuje pouze kavárna. Majitele a pražiče Lukáše zdobí snaha hledat a zkoušet zajímavé kávy z celého světa a mezi našimi pražírnami patří mezi nejprogresivnější. Jejich slogan "Nebesky dobrá káva" je pravdivý, jejich káva má skvělou chuť i vůni a přičichnout si k filtru na jejich kávě je začátkem kávového zážitku. V nabídce Oh My Bean jsou stálice jako Zen Espresso, ovocné bomby z Afriky a nově i Morning Filtr, káva na každodenní popíjení, vstupenka do světa výběrové kávy, jejíž složení se bude měnit podle aktuální dostupnosti káv. Ve stejném koncept vzniknou v brzké době další kávy z Luhačovic.
-> Další kávy z Oh My Bean