Mr. Coffee Papua New Guinea Sigri
Pražená káva z Papuy NG se vždy nese ve znamení originální, neotřelé chuti, kterou jen tak nezapomenete. Slabší tělo kávy doplňují velmi jemné, smetanové tóny společně se svěží citrusovou aciditou, která ale není nijak agresivní.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Ovocný, Květinový |
Pražírna: | Mr. Coffee |
Stupeň pražení: | Světlé až středně světlé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Papua Nová Guinea |
Oblast původu: | Oceánie |
Způsob zpracování: | Promyté |
Způsob přípravy: | Moka konvička, Aeropress, French press, Filtr |
Káva je světle pražená, skvělá volba na alternativní přípravy i filtrované kávy. V šálku ucítíte nádherné květinové aroma s lehkým nádechem jasmínu.
Tato skvělá arabica je nádherně vyvážená a vybalancovaná, přímo z ní sálá exotika Papuy NG. Pokud tedy hledáte neotřelou a originální chuť kávy, rozhodně stojí za vyzkoušení. Káva má svěží, příjemnou chuť a spíše slabší tělo, je hezky vyvážené a sametově krémové. V šálku ucítíte příjemnou citrusovou aciditu, potěší Vás krásně jemná vůně jasmínu.
Na přípravu doporučíme zejména alternativní metody (V60, chemex, aeropress, french press,...), nemusíte se ale bát ani espressa. V každé zvolené variantě vás tato 100% arabica osloví něčím jiným a výjimečným. Káva je výrazně aromatická a její nádherná květinová vůně Vás provází každým douškem. Na filtrech si vychutnáte krásně jemné a skvěle vyvážené tóny této fantastické kávy.
O zemi původu kávy z Papui Nové Guinei Sigri
Papua Nová Guinea je zemí s jedinečnými podmínkami pro pěstování kávy, kde kávovníky rostou ve vysokých nadmořských výškách a na sopečných půdách. Káva z této země je známá pro svou výraznou ovocnost, květinové tóny a jemnou kyselinku, která se může projevovat jako citrusy, jablka nebo tropické ovoce. Káva z Papuy Nové Guineje bývá pěstována na malých farmách a je typická pro svůj přírodní, organický charakter. Nejlepší kávové oblasti jsou kolem hor Highlands, kde pěstování kávy a její zpracování je součástí kulturní tradice místních obyvatel.
Další informace: Kávy z Papui na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Mr. Coffee Papua Nová Guinea Sigri
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O typu kávy arabika v kávě Mr. Coffee Sigri Papua Nová Guinea
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném profilu kávy Mr. Coffee Sigri
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O pražírně kávy Mr. Coffee ze Zlína
Pražírnu a kavárnu Mr. Coffee najdete v samém srdci Zlína v parku Komenského. Tam právě rodinná kavárna s vlastní kávou od Mr. Coffee vybízí k zastavení. Nejdříve otevřeli ve Zlíně kavárnu a po roce začali sami pražit. Takže jejich kávu už Zlíňáci pijí více než 10 let. Klasikou jsou jejich Blend směsi na espresso, v nabídce jsou americké i africké kávy, často chuťově zajímavé limitky.
-> Další kávy z Mr. CoffeeBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.