Mr. Coffee Ethiopie Guji
Naturálně zpracovaná káva s citrusovou aciditou, výraznou chutí borůvek a jemnými tóny bylinkového čaje. Světle pražená výběrová arabika, perfektní na filtry a další alternativy. Skvěle vyvážené sladké a ovocné tóny se středně silným tělem kávy. Doporučujeme!
| Kategorie: | Výběrová pražená káva |
|---|---|
| Záruka: | 2 roky |
| Chuťový profil: | Ovocný |
| Pražírna: | Mr. Coffee |
| Stupeň pražení: | Světlé až středně světlé |
| Typ kávy: | Arabika |
| ? Země původu: | Etiopie |
| Oblast původu: | Afrika |
| Způsob zpracování: | Suché (natural) |
Etiopie Guji je fantasticky vyvážená káva, které vévodí sladká chuť borůvek. Doplňují jí jemné, bylinkové tóny a lehký nádech mléčné čokolády. Acidita bude svěží, ale ne příliš agresivní, spíše šťavnatá, pomerančová. Tělo kávy je krásně vybalancované, káva je spíše jemnější.
Ideální volbou na přípravu budou filtrované kávy, V60, chemex, aeropress, ale skvělá bude taky na french pressu, moka konvičce i džezve. Káva má dostatečně silné tělo i pro přípravu v kávovaru, kde se můžete těšit na výraznější aciditu.
PŮVOD A ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Farma Ana Sora se nachází v regionu Guji, známém pro pěstování kávy vysoké kvality. Jejím majitelem je Isreal Degfa, který pochází z pěstitelské rodiny. Jedná se o novou farmu, jejíž vznik datujeme v roce 2013. Nachází se ve velmi vysoké nadmořské výšce 1 900 - 2 350 m n. m. (to je vysoko i na Etiopii :) ). Vysoká nadmořská výška znamená nižší teploty, kolem 16-19 °C, kávové třešně tedy dozrává pomaleji a mají vyšší hustotu. To vše (a mnoho dalšího) se odráží ve výsledné chuťovém profilu kávy. Proto také u všech našich káv zmiňujeme nadmořskou výšku, ve které byly vypěstovány.
Tato várka zrna byla zpracována suchou (přírodní, naturální) metodou. Vytříděné, plně zralé třešně bez defektů se nechávají sušit na vyvýšených afrických postelích pod pečlivým dohledem zaměstnanců ve zpracovatelské stanici. Sušení trvá 15-18 dní, v závislosti na počasí. Kávové třešně se pravidelně otáčejí, aby se předešlo plísním. Přes odpolední vedra se nad postelemi roztáhnou plachty, aby poskytly stín. Stejnou práci je potřeba udělat i večer, aby třešně přes noc nenasákly příliš vlhkosti, která by opět vedla ke vzniku plísní. Toto úsilí a pečlivý dohled znamenají, že třešně schnou rovnoměrně a ve výsledku nás čeká vysoce kvalitní káva s přirozeně sladce ovocnou chutí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.




