Mr. Coffee Ekvádor Loja
Novinka na pultu! Ponořte se s námi do krásy latinské Ameriky a vyzkoušejte skvělou 100% arabiku z Ekvádoru.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Chuťový profil: | Ovocný, Čokoládový |
Pražírna: | Mr. Coffee |
Stupeň pražení: | Středně tmavé až tmavé |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Ekvádor |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Typica |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Moka konvička, Filtr |
Krásně vyvážená káva se sametově jemnou chutí, lehkou hořkostí a velmi mírnou aciditou. Výraznou sladkost doprovází šťavnaté tóny hrušek a mléčné čokolády.
Krásně vyvážená 100% arabika s plnou chutí a středně silným tělem. V šálku převládá sladkost mléčné čokolády a šťavnatého ovoce, hledejte tóny hrušky a žlutého melounu. Hořkost je jen velmi mírná, káva je opravdu hezky kulatá s příjemnou dochutí, kde Vás polechtá lehká acidita.
Tuto čerstvě praženou kávu využijete i jako základní kávu na filtry, pokud nehledáte vyloženě kysele ovocné kávy. Skvělá bude třeba na aeropress nebo clever dripper. Výborně se ale hodí především do kávovaru, kde nás překvapila svým krásně vyváženým tělem a velmi lehkou hořkostí. S mlékem bude káva spíše jemná, ale plnější tělo zaručí, že se zde neztratí. Z ostatních příprav neváhejte vyzkoušet french press, moka konvičku nebo džezvu.
Tato výborná arabika pochází z provincie Puyango, která leží na hranicích s Peru. Subtropické klima, vyšší nadmořská výška a dostatečná vlhkost nabízí ideální podmínky na pěstování arabik. Stromy nabízejí kávovníkům přirozený stín a při pěstování je vidět snaha pro zachování přirozené biodiverzity.
Zhruba 680 místních farmářů se spojilo v organizaci PROCAP, neboli “Asociacion Agroartesanal de Productores de Café Altura Puyango”. Společně obstarávají oblast o rozloze 2500 ha a vyprodukují kolem 6 tun kávy ročně. Kávovníky jsou z naprosté většiny odrůdy Typica, které se ve zdejších podmínkách výborně daří.
Cílem PROCAP je pěstování kávy vysoké kvality, s ohledem na místní podmínky a zachování celého ekosystému. Zároveň s jedná o důležitý zdroj příjmů pro celou místní komunitu.
Káva se zpracovává mokrou metodou.
O chuťovém ovocném a čokoládovém profilu kávy Mr. Coffee Loja z Ekvádoru
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O čokoládovém profilu
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Mr. Coffee Ekvádor Loja
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Typica kávy Mr. Coffee Loja z Ekvádoru
Typica je jedna z nejstarších kávových odrůd, která má svůj původ v Jemenu, odkud se rozšířila po celém světě, zejména do Latinské Ameriky. Dnes se pěstuje v mnoha kávových oblastech, včetně Kolumbie, Guatemaly a Etiopie. Typica káva je oblíbená pro svou komplexní chuť, která se vyznačuje jemnou kyselinkou, plným tělem a tóny ovoce, květin a koření. Tato odrůda je základem pro mnoho moderních kávových odrůd a často se používá při výrobě kvalitních single origin káv. Pěstuje se na farmách, jako je Finca San José v Guatemale.
O typu kávy arabika v kávě Mr. Coffee z Ekvádoru (Loja)
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O pražírně kávy Mr. Coffee ze Zlína
Pražírnu a kavárnu Mr. Coffee najdete v samém srdci Zlína v parku Komenského. Tam právě rodinná kavárna s vlastní kávou od Mr. Coffee vybízí k zastavení. Nejdříve otevřeli ve Zlíně kavárnu a po roce začali sami pražit. Takže jejich kávu už Zlíňáci pijí více než 10 let. Klasikou jsou jejich Blend směsi na espresso, v nabídce jsou americké i africké kávy, často chuťově zajímavé limitky.
-> Další kávy z Mr. CoffeeBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.