Jamai Kuba Serrano Superior
Jemná 100% arabika odrůdy Typica. Chutná po medu, mléčné čokoládě a černém čaji.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Čokoládový |
Pražírna: | Jamai Café |
Stupeň pražení: | Střední |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Kuba |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Typica |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar) |
Serrano Superior je charakteristické svou sametovou jemností s náznaky do medu. Velice jemná káva s přesvědčivě hladkým tělem, které je téměř bez kyselosti. Přivoníme-li, můžeme poznat aroma cukrové třtiny. Káva se vyznačuje čistou chutí, příjemnou jemností a lehkou hořkostí po černém čaji. Pražená je na střední stupeň tak, aby vynikly její jemné a lehce nasládlé tóny, v dochuti můžeme cítit kakao.
Co znamená celý název?
Kuba je země, Serrano Superior značí kvalitní kávovníková zrna rovnoměrné velikosti pocházející z produkční oblasti pohoří Sierra Maestra.
Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod
O zemi původu kávy z Kuby Serrano Superior
Keňa je známá pro svou vysoce kvalitní kávu, která se pěstuje v nadmořských výškách mezi 1 200 a 2 100 metry, především v oblastech kolem hory Mount Kenya a v dalších regionech jako Nyeri nebo Kirinyaga. Kávy z Keni jsou oblíbené pro svou výraznou kyselinku, ovocné tóny a bohaté aroma, které připomíná citrusy, bobule a černý čaj. Keňská káva je typicky zpracována metodou washed, což přispívá k jejímu čistému a jasnému chuti.
Další informace: Kávy z Kuby na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai Kuba Serrano Superior
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Typica kávy Jamai Kuba Serrano Superior
Typica je jedna z nejstarších kávových odrůd, která má svůj původ v Jemenu, odkud se rozšířila po celém světě, zejména do Latinské Ameriky. Dnes se pěstuje v mnoha kávových oblastech, včetně Kolumbie, Guatemaly a Etiopie. Typica káva je oblíbená pro svou komplexní chuť, která se vyznačuje jemnou kyselinkou, plným tělem a tóny ovoce, květin a koření. Tato odrůda je základem pro mnoho moderních kávových odrůd a často se používá při výrobě kvalitních single origin káv. Pěstuje se na farmách, jako je Finca San José v Guatemale.
O typu kávy arabika v kávě Jamai Kuba Serrano Superior
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém čokoládovém profilu kávy Jamai Kuba Serrano Superior
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.