Jamai Kostarika SHB Tarrazu La Pastora
Sladká 100% arabika odrůdy Caturra. Chutná po koření, čokoládě a zralých višních.
Kategorie: | Výběrová pražená káva |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Chuťový profil: | Ovocný, Čokoládový |
Pražírna: | Jamai Café |
Stupeň pražení: | Střední |
Typ kávy: | Arabika |
? Země původu: | Kostarika |
Oblast původu: | Amerika |
Způsob zpracování: | Promyté |
Odrůda: | Caturra |
Způsob přípravy: | Espresso (kávovar), Filtr |
Káva z Kostariky je sladká a jemná s nenapodobitelnou chutí a skvělou vůní. Plná a kořeněná chuť postupně přechází do oříškové a čokoládové sladkosti. Na konci zůstává mírná kyselinka zralých višní. Označení SHB (Strictly hard bean) značí vysokou kvalitu kávovníkových zrn. Ty pochází z nadmořské výšky 1.500- 1.800 m.n.m. a jsou zpracovány promytou metodou. Tato metoda, díky které farmáři oddělí kvalitní a zralé plody od poškozených, pochází právě z Kostariky. Tyto zdravé plody pak farmáři oloupají, vysuší na sluníčku a posílají k nám. A Vy si je teď můžete vychutnat v šálku.
Co znamená celý název?
Kostarika je země, SHB je zkratka Strictly hard bean, která znamená označení zrn pocházejících z nadmořské výšky, která přesáhla 1.200 m.n.m., Tarrazu je tzv. Kanton v provincii San José a La Pastora je konkrétní produkční oblast, která v tomto Kantonu leží.
Pražírna: Jamai Cafe Uherský Brod
O zemi původu kostarické kávy SHB Tarrazu La Pastora
Kostarika je známá pro svou kvalitní Arabiku, která je pěstována především v oblastech s vysokými nadmořskými výškami, jako jsou Tarrazú, Heredia nebo Alajuela. Káva z Kostariky je vysoce ceněná pro svou sladkost, vyváženou kyselinku a jemné ovocné a květinové tóny. Tento typ kávy se vyznačuje čistými, jasnými chutěmi, které jsou ideální pro přípravu filtrované kávy nebo pour-over.
Další informace: Kostarická káva na CoffeeON.cz
O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Jamai SHB Tarrazu La Pastora
Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.
O odrůdě Caturra kávy Jamai SHB Tarrazu La Pastora z Kostariky
Caturra je mutace odrůdy Bourbon, která byla poprvé objevena v Brazílii. Tato odrůda se rychle rozšířila do dalších kávových oblastí, jako je Kolumbie, Peru a Salvador. Caturra je známá svou kompaktní velikostí, což usnadňuje sklizeň a zpracování. Má vyváženou chuť s jemnou kyselinkou, ovocnými a květinovými tóny a mírným tělem. Caturra je základem pro mnoho kvalitních kávových farmářů v Latinské Americe a je oblíbená pro výrobu espresso směsí. Mezi známé farmy, které pěstují Caturra, patří Finca La Laja v Kolumbii.
O typu kávy arabika v kávě Jamai SHB Tarrazu La Pastora z Kostariky
Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti.
Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei.
O chuťovém ovocném a čokoládovém profilu kávy Jamai SHB Tarrazu La Pastora z Kostariky
Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.
O čokoládové chuti
Tohle je klasika mezi kávami. Příchuť, chuťový profil i vůně po čokoládě. Mléčné, nebo hořké, podle typu kávy a způsobu pražení. Čokoládový profil mají velmi často brazilské kávy a další kávy z jižní a střední Ameriky. Často v kombinaci s oříšky, nebo sušeným ovocem. Čokoládové kávy mají často sladkou, bohatou chuť, která připomíná tmavou čokoládu, kakao nebo karamelizované cukry. Tento profil je typický pro kávu s nižší kyselinkou a plnějším tělem, které dodává šálku hloubku a intenzitu. Káva s čokoládovým nádechem se může také pyšnit tóny oříšků, vanilky nebo koření, což z ní činí vynikající základ pro espresso, obecně pro přípravu silné kávy. Tento profil je často nalezen v kávách z Brazílie, Kolumbie, Guatemaly nebo Salvadoru, kde je díky optimálním podmínkám pro pěstování kávovníků a metodám zpracování možné dosáhnout tohoto bohatého chuťového spektra.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.