Využijte slevu 100 Kč na 1. objednávku s kódem KAVA100.
Neohodnoceno

Coffeespot Tanzánie Isaiso Washed

Díky vysokohorskému klimatu získává káva svěží chuť citrusů, rebarbory a karamelu.

Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
10.9.2025 10.9.2025 Zvolte variantu
Skladem u dodavatele Skladem u dodavatele Zvolte variantu
Kód: 615/250 615/100 Zvolte variantu
Značka: Coffeespot
309 Kč / ks 1 175 Kč / ks od 309 Kč / ks
Kategorie: Výběrová pražená káva
Záruka: 1 rok
Chuťový profil: Ovocný, Karamelový
Pražírna: Coffeespot
Stupeň pražení: Světlé až středně světlé
Typ kávy: Arabika
? Země původu: Tanzánie
Oblast původu: Afrika
Způsob zpracování: Promyté
Odrůda: Bourbon, Kent
Způsob přípravy: Espresso (kávovar), Filtr
Dárek zdarma
Dárek zdarma
Vzorky ke každé objednávce
Doručení do 3 dnů
kdekoliv v ČR
Garance doručení
v luxusním balení
Přes 3000 výdejních míst
po celé ČR

Káva z oblasti, které se přezdívá „africké Skotsko“, je ideální volbou pro milovníky kávy, kteří chtějí prožít opravdový chuťový zážitek.

Tato káva je speciálně vybíraná pro milovníky alternativních příprav, ideální pro filtrovanou kávu, která zvýrazní její jedinečný profil. Připravte se na svěží explozi citrusů, které se dokonale snoubí s jemnými tóny rebarbory. Dozvuk karamelu pak dodává každému doušku bohatou a plnou chuť.

O kávě

Tanzanie ohromuje širokou směsicí divoké přírody, kulturního bohatství a přírodních superlativů. V současné době je přibližně 38 % území země oficiálně chráněno jako národní parky nebo chráněné oblasti. K tomu je třeba připočíst nádherné pobřeží a zasněžené Kilimandžáro na severu.

Uprostřed této rozmanitosti se nacházejí jedny z nejlepších afrických káv s komplexními chuťovými profily. Tanzanská produkce kávy se nachází především v okolí Kilimandžára na severu a na jižní vysočině Mbeya.

Oblast Mbeya na jihozápadě je známá svou úrodnou půdou, díky níž se zde daří výběrové kávě, kakau, čaji a koření. Jako poměrně odlehlá a nepříliš rozvinutá oblast má však Mbeya jedinečnou vlastnost. Káva se zde pěstuje na vysokých náhorních plošinách místo na strmých svazích. Pěstitelé v této oblasti se v létě setkávají s intenzivním slunečním svitem, ale také s vydatnými dešti v zimním období.

Farmáři obvykle pěstují kávu na území o velikosti v průměru 2 hektary. Ruční a selektivní sběr pouze zravlých třešní zajišťuje tu nejvyšší kvalitu kávy. Svou úrodu třešní následně farmáři dodávají do takzvaných "centrálních promývacích stanic" (CPU), malých stanic, které vlastní a provozuje 10-80 zemědělců z Isaiso AMCOS (Agricultural Marketing Cooperative Society). Družstva absolvují pravidelná školení v oblasti agronomie zaměřená na zlepšení kvality kávy a jejího zpracování.

O zemi původu kávy z Tanzánie Coffeespot Isaiso Washed

Tanzánie, nacházející se na východním pobřeží Afriky, je známá svou kávou pěstovanou na sopkách Kilimandžáro a Mount Meru, kde se nacházejí ideální podmínky pro pěstování kvalitní arabiky. Kávy z Tanzánie jsou oblíbené pro svou výraznou kyselinku, svěžest a ovocné tóny, které často připomínají jahody, citrony a tropické ovoce. Tanzánie je známá především pro kávu z regionu Kilimandžáro, který se vyznačuje jasnou kyselinkou a vyváženou chutí. Káva z Tanzánie je typicky zpracována promytou metodou, což dodává kávě čistotu a svěžest.

Další informace: Káva z Tanzánie na CoffeeON.cz

O způsobu zpracování kávy promyté (washed) Coffeespot Tanzánie Isaiso Washed

Promyté zpracování je metoda, při které se třešně odstraní od dužiny pomocí vody a fermentace, následně se zbaví slupek a suší. Tato metoda je nejčastěji používaná (uvádí se cca 60 %) a obecně se používá na nejkvalitnější kávu. Promytá (washed) metoda snižuje podíl lidské práce, je však náročnější na strojové vybavení i spotřebu vody, logicky ji nelze provádět v sušších oblastech. Výhodou této metody je, defektní zrna se při promývání odplaví a nedostanou se do pražírny. Po strojovém zbavení dužiny se kávová zrna obalená pouze slupkou (pergamenem) ponoří do vodní lázně, kde se nechají 24 až 48 hodin (někdy až desítky hodin) fermentovat. Po fermentaci putují zrna do přemývacího kanálu, kde se z nich odstraní poslední zbytky dužiny. Proto se také této metodě říká "promytá". Poté dojde na šetrné sušení, buď přirozené, nebo umělé v oblastech s více srážkami.

O typu kávy arabika v kávě Coffeespot Tanzánie Isaiso Washed

Arabika je nejrozšířenější a nejvíce ceněnou kávovou odrůdou na světě, která tvoří přibližně 60–70 % celkové produkce kávy. Pochází z horských oblastí Etiopie, odkud se rozšířila do dalších tropických a subtropických regionů, především do Latinské Ameriky. Kávy typu Arabica jsou známé pro svou jemnou chuť, vysokou kyselinku a širokou paletu chuťových profilů, od ovocných a květinových tónů po čokoládové a ořechové podtóny. Tento typ kávy má nižší obsah kofeinu než Robusta (uvádí se 2x až 3x), což přispívá k její jemnosti. 

Arabiku pěstují v oblastech s nižší teplotou ve srovnání s Robustou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale samozřejmě i v původních oblastech Afriky. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii, Papui Nové Guinei. 

O odrůdě Bourbon kávy Coffeespot Tanzánie Isaiso Washed

Bourbon je jednou z nejstarších a nejcennějších odrůd kávy, která má své kořeny na Réunionu (dříve Bourbonu) v Indickém oceánu. Dnes se Bourbon pěstuje především v Latinské Americe, zejména v Brazílii, Kolumbii a Salvadoru. Tato odrůda je známá svou sladkostí a komplexní chutí, která zahrnuje tóny ovoce, čokolády a ořechů. Kávy z Bourbonu mají jemnou kyselinku a plné tělo, což je činí oblíbenými pro přípravu espressa. Bourbon je také základní složkou pro některé kvalitní směsi a známé farmy, které tuto odrůdu pěstují, zahrnují Fazenda Santa Inês v Brazílii.

O odrůdě Kent kávy Coffeespot Tanzánie Isaiso Washed

Kent je odrůda, která pochází z Indie a byla poprvé vyšlechtěna v 19. století. Dnes se pěstuje především v Indii, v oblasti Coorg a v některých regionech východní Afriky. Kent káva je známá pro své jemné tělo, nižší kyselinku a výrazné ovocné a květinové tóny. Její chuťové profily se pohybují od sladkých tónů broskví a citrusů až po jemné čokoládové a kořenité podtóny. Káva Kent je oblíbená mezi farmáři, kteří hledají vysoce kvalitní arabiku s vyváženými chutěmi. V Indii se pěstuje na několika farmách, včetně těch v regionu Nilgiri.

O chuťovém ovocném a karamelovém profilu kávy Coffeespot Tanzánie Iyenga

Ovocná káva se vyznačuje širokým spektrem chutí, které mohou připomínat citrusové plody, bobule, peckoviny nebo exotické ovoce. Tyto kávy jsou obvykle svěží a mají vyšší kyselost, což jim dodává lehkost a jasnost. Ovocné tóny mohou zahrnovat chutě pomeranče, jablek, malin, broskví nebo třešní, ale také exotické ovoce jako guava či maracuja. Tento profil je často spojený s kávami z Afriky, především z Etiopie a Keni, kde se káva tradičně zpracovává promytou metodou (washed), která zdůrazňuje ovocné a květinové chutě. Ovocné kávy mohou být také velmi aromatické, s jasně definovanými tóny, které přitahují pozornost milovníků výběrové kávy.

O karamelové chuti v kávě Isaiso Washed

Karamelová káva je sladká, bohatá a hladká, s chuťovými tóny připomínajícími karamelizovaný cukr, vanilku a jemné pečené ořechy. Tento profil je typický pro kávy s plným tělem a nižší kyselinkou, což je činí vynikajícími pro přípravu espresso nebo jako součást směsí. Karamelová chuť může být doplněna o jemné tóny čokolády, oříšků nebo koření, čímž se vytváří příjemně zaoblený a lahodný šálek. Kávy s karamelovým profilem se často vyskytují v zemích jako je Brazílie, Kolumbie a Guatemala, kde jsou ideální podmínky pro pěstování kávovníků, které tuto sladkost podporují.

O pražírně kávy Coffeespot 

Progresivní a skvěle komunikující pražírna z moravských Babic. V Coffeespotu produkují výběrovou kávu již více než 10 let, každý den na pražičce Loring. A když tvrdí, že každý den, tak tomu tak je, vaše objednávky vyřizují opravdu denně a máme od nich vždy právě upraženou kávu.  Kromě již legendárních klasik jako jsou espresso směsi a zvláště TA NAŠA nekyselá, přichází z Babic několikrát do roku sezónní limitky, aktuálně to je Hello Summer 2025. A kromě nich i parádní mikroloty, čisté, nebo ovocem macerované.

-> Další kávy z Coffeespotu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola